Zabpelyhes-szamócás-csokis szeletek // Oatmeal-strawberry-chocolate (breakfast)bars

Szeretem az olyan sütiket, amiket az ember hangulatától függően csinálhat szuper-egészségesre vagy éppen kaja-kómába ejtően csokisra. Amit a hétvégén sütöttem, pont egy ilyen recept! Ha csak gyümölcsökkel szórod meg a zabpelyhes tésztát és csökkented, vagy teljesen helyettesíted banánnal a cukrot, szuper reggeli lehet. Ha bőven meghinted csokidarabokkal, finom, nyúlós desszert, ami csodás fagyival!

I love the kind of dessert what can be made super-healthy or food-chomatizingly full of chocolate, according to your mood. The recipe I made this weekend is exactly this kind! If  you only sprinkle the oatmeal-base with friuts and decrease the amount or substitute all the sugar with bananas, it can be a fantastic breakfast. Or you can put chocolate chips on it, and it becomes a delicious-gooey dessert, what is mind-blowing with icecream!

Hozzávalók:

1 bögre (80 g) zabpehely
1/2 bögre (80 g) liszt
1/2 bögre (95 g) barna cukor
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
85 g vaj, felolvasztva
1 banán, összetörve vagy turmixolva
egy fél citrom leve
2 evőkanál kristálycukor, 2 részre osztva
1 bögre apró darabokra vágott alma, elosztva
1 bögre apróra vágott szamóca, elosztva
150 g apróra vágott étcsoki, elosztva

Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a zabpelyhet, lisztet, barna cukrot, sót és szódabikarbónát egy tálban. Öntsük rá az olvasztott vajat és keverjük össze, míg nagy darabok nem formálódnak a tésztából. Tegyünk félre fél bögrényit, majd adjuk hozzá a maradékhoz a banánt, keverjük össze és öntsük a tepsibe aljára. Oszlassuk el a gyümölcsök felét a tészta tetején, öntözzük meg citromlével, szórjuk meg cukorral és csokidarabokkal. Ezt ismételjük meg még egyszer, majd szórjuk a tetejére a félrerakott tészta-morzsát. Süssük 30-40 percig (ha keményebb gyümölcsöket használunk, ez hosszabb is lehet), míg a gyümölcslé fortyogni nem kezd és a a tésztadarabok aranybarnára nem pirulnak. Hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd daraboljuk fel. A maradékot pedig hűtőben tároljuk.

Ingredients:

1 cup (80 g) rolled oats
1/2 cup (80 g) all-purpose flour
1/2 cup (95 g) light brown sugar
1/2 teaspoon table salt
1 teaspoon baking soda
85 g unsalted butter, melted
1 banana, mashed
juice of half a lemon, divided
2 tablespoons granulated sugar, divided
1 cup small-diced apple (one bigger apple), divided
1 cup small-diced strawberries, divided
150 g small-diced chocolate, divided

Heat oven to 170 °C. For easy removal, line bottom and sides of a baking pan with parchment paper. Place oats, flour, brown sugar, salt and baking soda in a bowl and mix. Pour melted butter over, and stir until clumps form. Set 1/2 cup of this crumble aside. Add the mashed banana to the bowl, mix and press the crumb mixture evenly in the bottom of the pan. Spread half the fruit over the crust. Sprinkle it evenly lemon juice, and granulated sugar, then chocolate. Spread remaining fruit over this, and top with sugar, lemon juice and chocolate. Scatter reserved crumbs over fruit and bake bars for 30 to 40 minutes (firmer fruits will take longer), until fruit is bubbly and crisp portion is golden. Let it cool in the pan and cut into squares. Store leftovers in fridge.

Forrás/Source:

http://smittenkitchen.com/blog/2014/05/strawberry-rhubarb-crisp-bars/

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s